Zakenvrouwen Uitgelicht

Categorieën

Mary van Schie - De Rooij Zand en grindhandel B.V.

  • Vereniging
  • 4 minuten (756 woorden)

10 JAAR VROUWEN IN BUSINESS

Deel 6 uit onze serie interviews met zakenvrouwen van het eerste uur. Deze week: Mary van Schie.

In onze serie 'Vrouwen in Business' vragen wij de komende weken één van onze leden van het eerste uur naar haar visie en doel als ondernemer en hoe onze powervrouwen hun onderneming leiden en omgaan met steeds weer veranderende situaties. Van tegenslagen en veranderende (markt)omstandigheden tot uitzonderlijke beslissingsmomenten en successen.


Tien jaar geleden stond jij al als ondernemer in het blad ‘Zakenvrouwen De Ronde Venen’. En nu ben je nog steeds ondernemer. Hoe ben je als ondernemer begonnen?

Mijn ouders hadden een zand- en grindhandel in De Hoef en als kind heb ik al met van alles meegeholpen. Toen ik bij de pendalen kon ben ik begonnen met vrachtauto rijden. En op mijn 18e - ik had nét mijn rijbewijs -verving ik een chauffeur die onverwacht ziek werd. Daar reed ik op die grote vrachtwagen vol met teer! Mijn man en ik hebben het bedrijf overgenomen in 1986 en inmiddels zitten onze zonen er alweer in. Maar ik ben fanatiek en op de achtergrond nog volop betrokken bij het bedrijf.

De onderneming is dus nog steeds in de familie? Is er veel veranderd in de afgelopen jaren?

Ja, de onderneming bestaat alweer 72 jaar! Inmiddels staat de 4e generatie aan het roer en de volgende is in aankomst. Want onze zonen Michael en Patrick hebben het bedrijf nu volledig overgenomen. En wij hebben inmiddels drie kleinzonen met een vierde op komst. Daarnaast is de grootste veranderingen in de afgelopen 10 jaar dat wij er een bedrijf in Mijdrecht hebben bijgekocht. Omdat onze business bestaat uit de aan- en afvoer van bulkmaterialen en wij dringend op zoek waren naar een grotere locatie, was dit een belangrijke stap voor ons bedrijf.

2013: 'Eigenaar Mary van Schie wordt vaak gezien als de drijvende kracht. Maar als mijn man en kinderen niet achter me zouden staan, kon ik niet zijn wie ik nu ben.'

2023: 'Ik ben fanatiek en op de achtergrond nog volop betrokken bij het bedrijf'

Wellicht leuk om jouw artikel van 10 jaar geleden terug te lezen. Is er in de afgelopen jaren veel veranderd aan jou als mens, ondernemer of aan jouw ondernemersvisie?

Ja, er is best veel veranderd. En dat heeft vooral met m’n gezondheid te maken. Want ook al hadden onze jongens de zaak overgenomen, ik bleef er intensief bij betrokken. Alleen lichamelijk moest ik écht een stapje terug doen. Wat betreft mijn ondernemersvisie, dat doet er niet meer zoveel toe. De visie van de jongens is nu veel belangrijker. Ik volg het en leef mee.

Hoe was het voor jou om zakenvrouw te zijn in een mannenwereld?

Ik ben er zoals gezegd gewoon in opgegroeid. Van kleins af aan wilde ik overal aan meedoen en uiteindelijk werd het rijden op die grote wagens mijn grote hobby! De eerste keer was misschien nog wel spannend toen al die mannen stonden te kijken hoe ik de vrachtwagen manoeuvreerde. Maar toen ze zagen dat het goed ging, vond iedereen het ook weer heel gewoon.

Wat heeft 10 jaar lidmaatschap van ‘Zakenvrouwen de Ronde Venen’ voor jou als ondernemer of als mens bijgedragen?

Ik kom nu niet zo heel vaak meer, maar heb altijd fijne contacten gehad en ook veel van de andere dames geleerd. Want als zakenvrouw en ook als mens is het fijn en leuk om zoveel contacten te hebben! Ik ben er blij mee.

Omschrijf één tegenslag in de afgelopen jaren en of en hoe je die hebt overwonnen:

Doordat m’n ogen achteruit gaan kan ik minder actief in de zaak bezig zijn. En dit is helaas niet iets wat je kan overwinnen, je moet er gewoon zo goed mogelijk mee omgaan. Mijn bijdrage aan het bedrijf is nu minder fysiek en meer op de achtergrond. En dat is best moeilijk voor mij, want ik ben zoals gezegd nog steeds fanatiek.

Waar ben je het meest trots op?

Op m’n man, kinderen, hun partners & kleinkinderen. Maar ook op alles wat we met het bedrijf hebben bereikt.

Hoe zie je de toekomst van jouw bedrijf? Wil jij nog groeien, consolideren of krimpen?

Haha, dat is het mooie van mijn positie: dáár hoef ik nu niet meer over na te denken. Dat is de taak van onze zoons. En wie weet, in de toekomst, de taak van onze kleinkinderen!


Mary van Schie

De Rooij Zand en grindhandel B.V.

Telefoonnummer: 0297-593202

E-mail: info@derooijbv.nl

Website: www.derooijbv.nl

Mary van Schie - de Rooij Zand- en grindhandel

Mary van Schie - de Rooij Zand- en grindhandel


Esther van Zijtveld - Van Zijtveld Accountants
05dec

Esther van Zijtveld - Van Zijtveld Accountants

10 JAAR VROUWEN IN BUSINESS Deel 7 uit onze serie interviews met zakenvrouwen van het eerste uur. Deze week: Esther van Zijtveld van Van...

Alice en Susan Kool - Golfpark Wilnis
24nov

Alice en Susan Kool - Golfpark Wilnis

10 JAAR VROUWEN IN BUSINESS Deel 5 uit onze serie interviews met zakenvrouwen van het eerste uur. Deze week: Alice en Susan Kool In onze...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen