Zakenvrouwen Uitgelicht

Alice en Susan Kool - Golfpark Wilnis

  • Vereniging
  • 6 minuten (1126 woorden)

10 JAAR VROUWEN IN BUSINESS

Deel 5 uit onze serie interviews met zakenvrouwen van het eerste uur. Deze week: Alice en Susan Kool

In onze serie 'Vrouwen in Business' vragen wij de komende weken één van onze leden van het eerste uur naar haar visie en doel als ondernemer en hoe onze powervrouwen hun onderneming leiden en omgaan met steeds weer veranderende situaties. Van tegenslagen en veranderende (markt)omstandigheden tot uitzonderlijke beslissingsmomenten en successen.


Tien jaar geleden stond jullie moeder al als ondernemer in het blad ‘Zakenvrouwen De Ronde Venen’. Jullie hebben het bedrijf overgenomen en zijn ook lid geworden van onze vereniging. Kunnen jullie kort omschrijven wat jullie onderneming inhoudt en waarom en wanneer jullie het hebben overgenomen?

Ons bedrijf bestaat uit een 18 holes golfbaan, 9 holes par 3 baan, oefenfaciliteiten, golfshop en een restaurant. In de zomerperiode werken er zo ongeveer 50 medewerkers bij ons. Wij hebben het bedrijf overgenomen op 1 november 2016. Onze ouders hadden er namelijk zelf zoveel plezier aan beleefd, dat zij het graag aan ons overdroegen. En het is natuurlijk een erg mooie omgeving, het zou fijn zijn als dat behouden kan blijven voor de toekomst.

Wat deden jullie daarvóór? En waarom hebben jullie de switch naar Golfpark Wilnis gemaakt?

Vroeger woonden we naast de golfbaan en hebben daar alle mogelijke bijbaantjes gehad. Zo werden wij regelmatig ingezet om golfballen te rapen, voordat wij naar school gingen maakten wij het clubhuis schoon en uiteraard werkten wij vaak in de bediening.

Alice: ik was en ben verpleegkundige. Omdat ik het werk zo leuk vind, werk nu nog 1 dagje op de chirurgische dagbehandeling. En soms komen er dingen op je pad en dan kun je ja of nee zeggen. Ik heb ja gezegd. En heb er geen spijt van gehad!

Susan: ik was advocaat en had een eigen praktijk. Eerst dacht ik: ik doe het er "even" bij, Maar naarmate je meer betrokken raakt, kost het ook meer tijd. Toen mijn toenmalige collega advocaat aangaf te willen stoppen, heb ik de knoop doorgehakt. Vanaf 1 januari 2019 ben ik vol voor het Golfpark gegaan. En ook ik heb er zeker geen spijt van. Mijn eerdere kennis komt ook nog altijd van pas.

2013 Anneke Kool: 'Je wilt je bedrijf, je levenswerk, toch gezond en sterk houden.'

2023 Alice en Susan Kool: 'Zo zien we allebei in dat we “vooruit” moeten met het bedrijf.'

In 10 jaar zal er wel het één en ander zijn veranderd bij Golfpark Wilnis. Zeker met twee nieuwe ondernemers. Kunnen jullie aangeven wat de veranderingen zijn, waarom jullie ze zijn aangegaan en of jullie daar nog steeds blij mee zijn?

We hebben zeker veel veranderd. Maar dat gebeurde ook al voordat wij er waren. Want alles verandert constant en daar moet je op inspelen: van de lay-out van de golfbaan tot het menu in de horeca. Ook qua automatisering verandert er regelmatig wat en daar “moet” je gewoon in mee. 

In de afgelopen jaren zijn wij vooral doorgegaan met het investeren in verbeteringen en we proberen goed te luisteren naar de gebruikers van de golfbanen. Zo hebben wij o.a.de paden in de baan geasfalteerd, hole 1 en 9 helemaal vernieuwd, het parkeerterrein vergroot, 10 laadpalen aangelegd en nu zijn we bezig om het aangezicht langs de Bovendijk wat vriendelijker te maken met nieuwe beplanting.

Wellicht leuk om het artikel van jullie moeder van 10 jaar geleden terug te lezen. Hoe vonden jullie haar als ondernemer? Wat doen of vinden jullie óók, of juist niet?

Dat is zeker leuk. Ze had/heeft veel lef en ging gewoon beginnen. Aanpakken en doorzetten. Bij een tegenslag weer vrolijk verder. Dat zit er bij ons ook wel in. We hebben van huis uit meegekregen dat je juist actie moet ondernemen op momenten dat het in de economie misschien wat minder goed gaat. Zodat je mee kan op het moment dat het weer beter gaat.

Is jullie ‘visie’ op ondernemerschap anders?

Al verschillen de details weleens, de grote lijnen zijn hetzelfde. Zo zien we allemaal in dat we “vooruit” moeten met het bedrijf.

Jullie zijn zelf ook lid geworden van onze vereniging. Wat heeft 10 jaar lidmaatschap van ‘Zakenvrouwen de Ronde Venen’ aan jullie onderneming bijgedragen?

Leuke ideeën van andere ondernemers. Ook de vele contacten zijn waardevol. En de herkenning die je bij andere ondernemers vindt.

Jullie onderneming bestaat al veel meer dan 10 jaar. Komt dat dan óók omdat jullie allemaal zakenvrouwen zijn en waren?

Nee, het is ook geluk denk ik. Maar de continuiteit vloeit ook wel voort uit de aard van de onderneming: een golfbaan verander je niet snel in iets anders. Verder moet je gewoon flexibel zijn en doorzetten.

Omschrijf één uitzonderlijke beslissing die jullie de afgelopen jaren in het bedrijf hebben genomen:

Dat was een kleine beslissing, maar we hebben nu een trampoline op de golfbaan om te laten zien dat kinderen ook van harte welkom zijn. De golfwereld kan wat behoudend zijn en van oudsher waren kinderen wat minder welkom.

Omschrijf één tegenslag in de afgelopen jaren en of en hoe jullie die hebben overwonnen:

Corona was eerst best wel een grote tegenslag. Alles is 7 weken dicht geweest en daarna is de horeca veel gesloten of beperkt open geweest. Iedere keer moesten we weer snel schakelen om onze 1250 leden en onze medewerkers op de hoogte te houden. Aan de andere kant, door corona zijn er ook veel mensen begonnen met golfen en werd het extra druk. Zo hebben wij de tegenslag tóch kunnen overwinnen. 

Waar zijn jullie het meest trots op?

Op onze fijne collega’s die zo hun best doen om het onze gasten naar de zin te maken. Daarnaast zijn wij trots en blij dat we de kans hebben kregen om het bedrijf over te nemen.

Hoe ziet de toekomst van jullie bedrijf er uit, willen jullie nog groeien, consolideren of krimpen?

Als we zo door gaan zijn we tevreden. Natuurlijk moet je je blijven aanpassen aan de tijd. Groei wil niet altijd zeggen dat dingen beter worden. We zijn nu bezig om golfbaan De Kroonprins Vianen over te nemen van onze ouders. Ongeveer 10 jaar geleden zijn zij gestart met de bouw en ontwikkeling van de baan en het clubhuis. Sinds 2019 kan daar op de 18 holes baan gegolfd worden. Dat bedrijf is vergelijkbaar met Wilnis en het is een mooie uitdaging om dat allemaal goed te regelen.

Willen jullie nog iets anders vertellen over jullie bedrijf of jezelf als zakenvrouw?

Zorg voor een goede werk-privé balans, want je moet het - als het goed is - lang volhouden! En bovenal: heb plezier in je werk! 


Alice en Susan Kool

Golfpark Wilnis B.V.

Telefoonnummer: 0297-28737

E-mail: golf@golfparkwilnis.nl

Website: www.golfparkwilnis.nl

 

alice-en-susan-kool-golfpark-wilnis

alice-en-susan-kool-golfpark-wilnis


Mary van Schie - De Rooij Zand en grindhandel B.V.
30nov

Mary van Schie - De Rooij Zand en grindhandel B.V.

10 JAAR VROUWEN IN BUSINESS Deel 6 uit onze serie interviews met zakenvrouwen van het eerste uur. Deze week: Mary van Schie. In onze...

Yvonne de Haan - BB Accountancy
17nov

Yvonne de Haan - BB Accountancy

10 JAAR VROUWEN IN BUSINESS Deel 4 uit onze serie interviews met zakenvrouwen van het eerste uur. Deze week: Yvonne de Haan. In onze...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen