Zakenvrouwen Uitgelicht

Categorieën

Lillian van der Schaaf - de Kantine

10 JAAR VROUWEN IN BUSINESS

Deel 9 uit onze serie interviews met zakenvrouwen van het eerste uur. En met wie zouden wij deze serie niet beter kunnen afsluiten dan met mede-oprichter én bestuurder van het eerste uur: Lillian van der Schaaf.

In onze serie 'Vrouwen in Business' vragen wij de komende weken één van onze leden van het eerste uur naar haar visie en doel als ondernemer en hoe onze powervrouwen hun onderneming leiden en omgaan met steeds weer veranderende situaties. Van tegenslagen en veranderende (markt)omstandigheden tot uitzonderlijke beslissingsmomenten en successen.


Tien jaar geleden stond jij al als ondernemer in het blad ‘Zakenvrouwen De Ronde Venen’. En nu ben je nog steeds ondernemer. Hoe ben je als ondernemer begonnen?

Ik ben in 1991 als ondernemer begonnen met het opzetten van lingeriezaak Bonne Nuit in Mijdrecht. Destijds best een bijzondere stap. Want ik was een paar jaar vertegenwoordigster in damesmode geweest en wist één ding zeker: geen kledingzaak voor mij. Totdat ik op een keer in een heel schattig klein lingeriezaakje kwam. Ik heb mijn baan opgezegd, ben mijn diploma’s gaan halen, liep stage in een hele ouderwetste zaak in Rotterdam en ging ondertussen op zoek naar een pand in Mijdrecht. Dat werd de start van Bonne Nuit en het begin van mijn ondernemerschap.

Je hebt een switch gemaakt van Bonne Nuit naar De Kantine. Waarom heb je dat gedaan?

Bonne Nuit is 30 jaar lang mijn grote passie geweest. Maar met de opkomst van webwinkels, veranderde de (retail)wereld en hiermee ook de bijzondere relatie die ik met mijn klanten had. En toen kwam er - na 30 jaar lingerie - ineens een andere uitdaging op mijn pad: de opstart van een bijzondere lunchroom/ chocolaterie in het hart van Mijdrecht. De Kantine zou een gezellige ontmoetingsplaats moeten worden waar je even binnenwipt tijdens het shoppen, waar je kunt lunchen en na het werk nog even een borreltje komt drinken. En ik dacht: als ik ooit nog iets anders wil moet ik dit nu doen, anders ben ik te oud. 

Hoe kijk je na 2 jaar terug op deze beslissing?

Ik ben heel erg blij dat ik deze stap heb genomen. Want de retail is sterk veranderd door het toenemende gebruik van internet, de mobiele telefoon en Social Media. Het leidde tot ander koopgedrag en een instelling van de mensen waarbij ik mij steeds minder thuis voelde. Maar de horeca staat nog wél voor gezelligheid en knusheid. Hier waarderen klanten het als je echt de tijd voor hen neemt en er een feestje van maakt. Daarbij denk ik dat het in de toekomst steeds belangrijker zal worden om je ergens welkom te voelen. Dat biedt een mooi contrast met de keiharde wereld van internet en Social Media. Qua ondernemen is het nu een stuk harder werken, maar ik voel mij hier veel prettiger!

2013: 'Goed plannen en voor alles en iedereen je tijd nemen.'

2023: 'Ik ben nog steeds eigenwijs, hou van mensen om me heen en wil graag bezig zijn '

Wellicht leuk om jouw artikel van 10 jaar geleden terug te lezen. Merk je dat jij in deze 10 jaar als ondernemer of als mens bent veranderd?

Een toepasselijke vraag, want als ondernemer ben ik natuurlijk een hele andere richting uitgegaan. Maar mijn quote van destijds 'Goed plannen en voor alles en iedereen je tijd nemen', is mij nog steeds op het lijf geschreven! Qua mens denk ik overigens dat ik niet veel ben veranderd; ik ben nog steeds eigenwijs, hou van mensen om me heen en wil graag bezig zijn. 

Jij hebt bewezen een echte ondernemer te zijn. Komt dat dan óók omdat jij zakenvrouw bent?

Hahahaha, dat geloof ik niet echt. Ik denk dat als je iets leuk vindt en ervoor gaat, je dan ook succes creëert. Dan maakt het niet uit of je zakenman of zakenvrouw bent!

Omschrijf één uitzonderlijke beslissing die jij in de afgelopen jaren in jouw bedrijf hebt genomen:

Mijn zogenaamde "compagnon" eruit te zetten; dát is een goede beslissing geweest!

Dat is duidelijke taal! En het ligt ongetwijfeld gevoelig, maar kun je hier toch iets meer over vertellen?

Ik ben mijn avontuur met De Kantine begonnen met een zakenpartner. Wij hadden samen prachtige ideeën over de toekomst van ons gezamenlijke onderneming. Maar na een aantal maanden kwamen de twijfels: de hoeveelheid tijd en energie die wij er beide instaken begon uiteen te lopen. Dan komt het besef dat je beter af bent als je alleen verdergaat. Een moeilijke beslissing, want je staat er ineens alleen voor. Maar het was het beste besluit ooit.

Omschrijf één tegenslag in de afgelopen jaren en of en hoe je die hebt overwonnen:

Ik heb er wel een paar: wéér die compagnon, corona, verhoging van de kosten van gas, elektriciteit en huur! En hoe ik deze heb overwonnen? Door hard te blijven werken, met passie en aandacht voor alle klanten en een mooi lief team om mij heen.

Waar ben je het meest trots op?

Mijn Kantine team, maar vooral mijn partner die alles maar moet accepteren. Want na mijn switch naar De Kantine is het leven wel degelijk veranderd. En hij ziet me weinig.

Hoe zie je de toekomst van jouw bedrijf? Wil jij nog groeien, consolideren of krimpen?

Ik wil graag de gezelligste tent van de Ronde Venen hebben: voor de lunch, feesten en partijen. Qua omvang vind ik dat we groot genoeg zijn, want het moet een plek blijven waar mensen zich fijn en welkom voelen. Wat wel mooi zou zijn, is dat er straks iemand naast me staat om wat taken van mij over te nemen. Dan kan ik wat meer van mijn kleinkind genieten!


Lillian van der Schaaf

De Kantine

Adres: Dorpsstraat 42A - Mijdrecht 

Telefoonnummer: 06-53891675

E-mail: info@dekantinemijdrecht.nl

instagram: instagram.com/dekantinemijdrecht/

lillian-van-der-schaaf-de-kantine-mijdrecht

lillian-van-der-schaaf-de-kantine


Maria-Elena Verbruggen-Fauci - MEF Architect
27mrt

Maria-Elena Verbruggen-Fauci - MEF Architect

VROUWEN IN BUSINESS Interviews met onze zakenvrouwen. Deze week: Maria-Elena Fauci - MEF Architect In onze vereniging zijn veel...

Anne Gasse - AnneGasse
08dec

Anne Gasse - AnneGasse

10 JAAR VROUWEN IN BUSINESS Deel 8 uit onze serie interviews met zakenvrouwen van het eerste uur. Deze week mede-oprichter én eerste...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen