Zakenvrouwen Uitgelicht

Categorieën

Maria-Elena Verbruggen-Fauci - MEF Architect

VROUWEN IN BUSINESS

Interviews met onze zakenvrouwen. Deze week: Maria-Elena Fauci - MEF Architect

In onze vereniging zijn veel ondernemende vrouwen actief. Ieder met een eigen bijzonder verhaal over het ondernemerschap. In onze serie 'Vrouwen in Business' vragen wij elke maand één van onze leden naar haar visie en doel als ondernemer en hoe onze powervrouwen hun onderneming leiden en omgaan met steeds weer veranderende situaties. Van tegenslagen en veranderende (markt)omstandigheden tot uitzonderlijke beslissingsmomenten en successen.


Wie ben je en wat is jouw onderneming?

Ik ben Maria-Elena Fauci en ik ben een ondernemer op het gebied van architectuur, interieur en meubeldesign. Ik ben ook publicist en schrijf met veel plezier over architectuur en interieurs voor verschillende tijdschriften.

Waarom ben jij ondernemer geworden?

Ik denk dat ondernemerschap een dynamische benadering van zakendoen betekent en dat vind ik leuk! Je kan tegenwoordig niet maar blijven doen wat je altijd dagelijks doet en dezelfde persoon blijven, zelfs als je een gevestigde reputatie hebt bereikt. Je moet jezelf blijven uitdagen, verschillende paden uitproberen, continu experimenteren met je vak, en… nooit stoppen met leren!

Je bent Italiaanse, en vanaf 2006 wonend in Nederland. Verwerk jij je Italiaanse roots/kennis in je Nederlandse ontwerpen?

Ja, absoluut! Ik ben zowel architect als interieurontwerper, twee specialisaties die in Nederland altijd gescheiden zijn. In mijn werken verbind ik ze met elkaar en het resultaat is het realiseren van meer harmonieuze en consistente projecten, zowel binnen als buiten. Voor ons Italianen omvat het woord "architectuur" beide aspecten, zelfs productdesign. Dus mijn afkomst, mijn opleiding en mijn werkervaring in Italië zijn de kenmerken die mij onderscheiden. Vooral in een gemêleerde samenleving - zoals de Nederlandse - is het van cruciaal belang om je eigenheid te laten zien.

' Uiteindelijk heb ik mij gerealiseerd dat mijn diversiteit juist mijn toegevoegde waarde is.'

' Het is deze diversiteit die mij elke dag de kans biedt om mooie projecten te creëren.'

Wat is je doelgroep?

Mijn doelgroep zijn de Nederlanders die graag willen opvallen en waarvan hun huis of bedrijf hen als persoon en als professional vertegenwoordigt. Het zijn cliënten die niet alleen van elegantie en design houden, maar ook het functionele gebruik van ruimtes belangrijk vinden. Velen hebben een passie voor Italië en vinden een stijlvolle woning heel belangrijk.

Ik help ook Nederlanders die in Italië een vakantiehuis willen kopen. Op dit moment heb ik een grote verbouwing in Toscane en één op Sicilië. Dat vind ik geweldig!

Daarnaast zijn er ook expats - zoals ik - die zodra ze een huis kopen het helemaal willen renoveren. Zodat ze zich thuis voelen, op deze andere plek in de wereld. Het is grappig dat de eerste vraag van expats altijd dezelfde is: 'Laat de schoenen en jassen alsjeblieft uit onze nieuwe entree verdwijnen’!

Hoe onderscheidt jouw aanpak zich van collega’s architecten en interieur designers?

In mijn bedrijf focus ik mij voornamelijk op interieur projecten, renovaties, verbouwingen en uitbouwen. Aangezien ik een architect ben, heb ik een andere kijk op het transformeren van ruimtes dan een interieurontwerper. Eigenlijk beperk ik me niet tot het werken aan de stijl en kleuren van een huis, maar mijn benadering is meer gestructureerd en uitgebreid. 

Ik werk met perspectief als een ontwerp tool voor de ruimte en deins er niet voor terug om grote elementen - zoals muren, deuren of een keukenblok - te verplaatsen of te verwijderen als daarmee de sfeer en indeling van een woning beter wordt. Ook speel ik met verrassingseffecten die de nieuwsgierigheid opwekken.

Je bent gevraagd om een nieuw schoolplein te ontwerpen voor basisschool de Schakel in Vinkeveen. Hoe pak je zoiets aan?

Het schoolplein van basisschool de Schakel was al jaren één grote betegelde oppervlakte. De ouders vonden dat dat beter kon en vormden in 2021 een groep “Ouders schoolplein”, waarin alle ouders hun eigen specialisatie gebruikten om een nieuw speelplein te realiseren. 

In deze groep was ik de 'architect-mama'. Ik heb veel bestudeerd, gelezen, geluisterd en hard gewerkt om mij te verdiepen in deze materie. Een schoolplein moet namelijk aan veel voorwaarden voldoen, met name op sociaal educatief gebied en veiligheid. Het project werd meerdere keren aangepast, vooral  omdat wij een zeer beperkt budget hadden. Maar ik ben trots op het resultaat dat we hebben bereikt! Het schoolplein is gemaakt met het oog op duurzaamheid en circulariteit. Wij hebben goede materialen gebruikt die afkomstig zijn van recycling en die hier een nieuw leven hebben gekregen. Het “groene” deel van het plein is nu nog een beetje kaal, maar zal er binnenkort heel anders uitzien wanneer de bomen en alle beplanting in bloei staan. Ik ben erg benieuwd!

Is er in jouw onderneming weleens een conflictsituatie of tegenslag geweest die jij op bijzondere wijze hebt overwonnen?

Ik heb een klant gehad die continu WhatsApp berichten bleef sturen, met als hoogtepunt 46 berichten in één uur. Daar heb ik toen weinig subtiel op gereageerd en dat werd niet gewaardeerd. Uiteindelijk hebben wij het uitgesproken en nu zijn we vriendinnen geworden. In mijn werk kun je geen technische onderwerpen of constructiedetails bespreken via berichten of e-mails. Het kost soms een uur om een technische vraag via e-mail te antwoorden. En dat is niet de bedoeling. Een videogesprek is sneller en efficiënter, maar de laatste tijd lijken veel mensen bijna bang om te bellen.

Waar ben je het meest trots op?

Toen ik bijna 18 jaar geleden naar Nederland verhuisde, liet ik een familiebedrijf in de architectuur, een naam en een gevestigde carrière achter me. Om hier als ondernemer helemaal opnieuw te beginnen was niet makkelijk. Zeker zonder referenties, contacten en hulp. Maar ik heb mijn handen uit de mouwen gestoken en door mijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen ben ik weer gekomen waar ik nu ben. Dat ik dit helemaal alleen heb bereikt, ben ik het meest trots op!

Wil je nog iets anders vertellen over jouw bedrijf of jezelf als zakenvrouw?

Vaak heb ik me anders gevoeld, vanwege mijn afkomst en de ervaringen die ik heb opgedaan in een ander land. Lange tijd heb ik geprobeerd om mij aan te passen en te veranderen, om geaccepteerd te worden. Uiteindelijk heb ik mij gerealiseerd dat mijn diversiteit juist mijn toegevoegde waarde is. Het is deze diversiteit die mij elke dag de kans biedt om mooie projecten te creëren.


Maria-Elena Fauci

MEF Architekt

Email: info@mefarchitects.nl

Website: www.mef-architects.nl/

Pinterest: pinterest.com/mariaelenafauci/

Instagram: instagram.com/mef_architect/

Maria-Elena Fauci - MEF Architect


Lillian van der Schaaf - de Kantine
13dec

Lillian van der Schaaf - de Kantine

10 JAAR VROUWEN IN BUSINESS Deel 9 uit onze serie interviews met zakenvrouwen van het eerste uur. En met wie zouden wij deze serie niet...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen