Zakenvrouwen Uitgelicht

Categorieën

Anne Gasse - AnneGasse

  • Vereniging
  • 8 minuten (1548 woorden)

10 JAAR VROUWEN IN BUSINESS

Deel 8 uit onze serie interviews met zakenvrouwen van het eerste uur. Deze week mede-oprichter én eerste secretaris: Anne Gasse van AnneGasse/ (Anne) Gasse Beheer B.V.

In onze serie 'Vrouwen in Business' vragen wij de komende weken één van onze leden van het eerste uur naar haar visie en doel als ondernemer en hoe onze powervrouwen hun onderneming leiden en omgaan met steeds weer veranderende situaties. Van tegenslagen en veranderende (markt)omstandigheden tot uitzonderlijke beslissingsmomenten en successen.


Tien jaar geleden stond jij al als ondernemer in het blad ‘Zakenvrouwen De Ronde Venen’. Wanneer ben je ondernemer geworden en wat was jouw onderneming?

In juli 1995 ben ik ondernemer geworden. Het moment waarop ik besloot de fiscale wereld achter mij te laten om tóch het bedrijf van mijn ouders over te nemen. Mijn ouders hadden namelijk een grote meubelonderneming en van jongs af aan was het mijn vaste plan om in hun voetsporen te treden. Tót ik begon te studeren. Toen lokte de internationale handel en bleek ik ook goed te zijn in (fiscaal) recht. Ik rondde mijn studies af en ging bij één van de 'Big Four' werken. Maar na drie jaar besefte ik dat ik op de verkeerde plek zat. Ik heb mijn blinkende carriere opgezegd en ging in de meubelen. De eerste jaren samen met mijn vader, maar al snel volledig zelfstandig als directeur-eigenaar van Gasse Wonen in Mijdrecht en later ook hét Rolf Benz Experience Center (de naam waaronder de meeste mensen ons buiten De Ronde Venen kenden).

Vorig jaar heb jij de aandelen in jouw bedrijf Gasse Wonen B.V. verkocht aan branchegenoot Van Waaij Interieurs. Wat een stap! Kun je hier iets meer over vertellen?

Dit moment was al jaren geleden gepland. Want met hoeveel passie en plezier ik mijn bedrijf ook leidde, ik zag aan de mensen vóór mij dat je ook weer op tijd een stapje terug moet doen. In ieder geval voordat de energie en flexibiliteit zodanig zijn afgenomen dat je het niet meer met dezelfde volle inzet kunt doen. Van te voren had ik ingeschat dat dat ergens tussen mijn 50e en 55e jaar zou zijn. Toen ik 50 werd, zaten we nog in het staartje van de krediet/eurocrises. Dat is geen goed moment om een bedrijf te verkopen. Maar 4 jaar later hadden we een paar goede jaren achter de rug en waren nog een paar goede jaren te verwachten. Toen mijn man aangaf over 3 jaar te willen stoppen met werken, dacht ik: dit is hét moment! En zette vervolgens mijn exitstrategie in werking.

Exitstrategie? Uit jouw artikel van 10 jaar geleden maak ik op dat je vroeger alles heel planmatig deed. Dat is dus niet veranderd!

Nee zeker niet. Alles was inderdaad zorgvuldig gepland. Maar dat lag ook aan de aard van mijn onderneming. Ik had namelijk een behoorlijk kapitaalintensief bedrijf waarvoor je niet eenvoudig een opvolger of koper kunt vinden. Zeker niet in een tijd waarin banken terughoudend zijn bij het verstrekken van leningen. Vandaar dat ik werkte met een stappenplan waarbij ik de kring steeds verder uitbreidde. Totdat ik in het najaar van 2021 in gesprek kwam met Corné van Waaij van Van Waay Interieurs in Benthuizen. Onze bedrijven hebben hetzelfde DNA en voeren dezelfde merken. In Corné heb ik de perfecte opvolger voor mijn onderneming gevonden. En - met een superenthousiaste 5e generatie Van Waay in aankomst - waarschijnlijk voor een hele lange tijd!

2013: 'Ik wil altijd uitdagingen aangaan.'

2023: 'Dus ja, ik ben wéér de uitdaging aangegaan en ben nog steeds ondernemer.'

Jij had van te voren al aangegeven na de verkoop van jouw onderneming niet achter de geraniums te gaan zitten? Wat doe je nu en ben je nog steeds ondernemer?

Na 30 jaar werken, is het geen goed idee om van het ene op andere moment niets meer om handen te hebben. De afwikkeling van de verkoop van mijn onderneming en daarna de verkoop van het bijbehorende onroerend goed, hielden mij wel even bezig. En ook in familieverband kregen mijn zus en ik ineens het beheer van het onroerend goed bedrijf van onze ouders erbij. Maar daarnaast probeer ik zo'n twee dagen in de week bezig te zijn met wat ik bij Gasse al het liefste deed: marketing en communicatie. Zo hield ik de eerste maanden na de overdracht nog de websites bij voor Gasse Wonen en het Rolf Benz Experience Center. En nu werk ik alweer een aantal maanden voor Sylt Support in Aalsmeer (MKB ondersteunend in marketing, communicatie en administratie). Als zzp'er, want ik zie mijzelf niet meer in loondienst werken. Dus ja, ik ben wéér de uitdaging aangegaan en ben nog steeds ondernemer.

Als jij jouw artikel van 10 jaar geleden terugleest, merk je dat jij in deze 10 jaar als ondernemer of als mens bent veranderd?

Haha! Nee, ik ben nog geen steek veranderd. Zo lees ik '...de actuele ontwikkelingen volg ik op de voet. Wat is er aan de hand en waar staan wij? Hoe ziet de toekomst eruit? Hoe kan het anders?'. En dat zijn nog steeds de vragen waar ik antwoorden op zoek. Tijdens het wandelen, fietsen, varen of in de sportschool. Wellicht niet meer voor Gasse Wonen, maar dan voor Sylt Support, de website van Zakenvrouwen De Ronde Venen of voor (Anne) Gasse Beheer B.V. En ja, die crosstrainer: daar sta ik nog elke week. Alleen dat shirtje kan ik niet meer aan. Al jaren niet meer!

Jij was 10 jaar geleden mede-oprichter van onze vereniging en bent een aantal jaren secretaris geweest. Wat heeft 10 jaar lidmaatschap van ‘Zakenvrouwen de Ronde Venen’ voor jou als ondernemer of als mens bijgedragen?

Vriendschap, kennis, een platform om ideëen te ventileren en nieuwe ideëen op te doen. Maar bovenal het perfecte uitgangspunt om mijn zakelijke netwerk uit te breiden.

Jij hebt bewezen een echte ondernemer te zijn. Komt dat dan óók omdat jij zakenvrouw bent?

Absoluut! De meubelhandel is een échte mannenwereld waar alles Groter en Meer moet zijn, terwijl van (zaken)vrouwen wordt gezegd dat zij de risico's liever beheersbaar houden. En dat is precies wat ik heb gedaan. Waar mijn mannelijke collega's uitbreidden en nóg meer en nóg pretentieuzere meubelmerken gingen voeren, werkte ik met steeds minder merken: in 2010 met nog maar 9! Met de grootste hiervan (Rolf Benz) begon ik in 2012 het Rolf Benz Experience Center. In de jaren daarna bleef ik maar aan het concept schaven, slijpen en verbeteren, totdat wij in 2021 tot één van de grootste exportdealers van Rolf Benz wereldwijd bleken te zijn uitgegroeid. Dus ja, omdat ik (waarschijnlijk) als zakenvrouw niet koos voor Groter en Meer, werd ik juist de grootste door het met minder te doen!

Omschrijf één tegenslag in de afgelopen jaren en of en hoe je die hebt overwonnen:

In een onderneming wisselen successen en tegenslagen zich continu af. Daar moet je gewoon mee dealen. Maar omdat je van tegenslagen meer leert dan van successen, zal ik één van de grotere tegenslagen beschrijven.

In 2012 begonnen wij met het Rolf Benz Experience Center en dat was zo'n succes dat andere Rolf Benz dealers al snel wilden volgen. Dat betekende dat wij ons succes met onze concurrenten zouden moeten gaan delen. Een fikse tegenslag, ..... leek het althans. Want ook in dit geval leidde de extra concurrentie alleen maar tot betere resultaten. De échte tegenslag kwam door mijn eigen stommiteit. Want met de komst van meerdere Experience Centers, moest ik mijn website 'rolfbenzexperiencecenter.nl' overzetten op een ander URL. En daarbij werd vergeten de historie van de oude URL mee te nemen. Hierdoor kwamen wij weer helemaal onderaan in Google en waren alleen nog maar met onze Google Ads goed zichtbaar. Het kostte mij vervolgens vele maanden zoniet jaren om weer op het oude niveau te komen!

Waar ben je het meest trots op?

Dat 27 jaar inzet en plezier in het werk hebben geleid tot een prachtige onderneming die uiteindelijk niet alleen voor mij waarde bleek te hebben. Ik ben zó trots dat het een familiebedrijf is gebleven waar waarden als service, advies en aandacht voor de klanten nog écht betekenis hebben. En vooral ook dat volgend jaar wordt gevierd dat Gasse Wonen 60 jaar bestaat! Er wordt op dit moment keihard gewerkt aan een grote verbouwing om de showroom nóg mooier te maken. Net voor de kerst is de heropening en het belooft spectaculair te worden!

Hoe zie je de toekomst van jou als ondernemer?

Ik geniet van de heerlijke afwisseling tussen alles wat ik doe. Wat financieel en economisch beheer van mijn eigen en de familiezaken. De ritjes naar Aalsmeer waar ik bij Sylt Support weer tussen 'collega's' zit en communicatiewerk doe voor heel verschillende ondernemers. De vrijheid die ik nu heb om ook onbezoldigd iets te doen waar ik energie van krijg, zoals de website van de Zakenvrouwen, meehelpen met de Techniek Driedaagse etc. De weekenden vrij: eindelijk niet op zaterdag te hoeven werken! Nu ook rustig eens golfen, varen, fietsen en lekker weggaan. Dus kortom, de heerlijke dagelijkse afwisseling tussen zakelijke uitdagingen en vrijheid. Ik denk dat ik hiermee nog jaren doorga.


Anne Gasse

AnneGasse/ (Anne) Gasse Beheer B.V.

Email: info@annegasse.nl

Website: www.annegasse.nl

Linkedin: /anne-gasse-1907081b/

Anne Gasse - AnneGasse

Anne Gasse - AnneGasse


Lillian van der Schaaf - de Kantine
13dec

Lillian van der Schaaf - de Kantine

10 JAAR VROUWEN IN BUSINESS Deel 9 uit onze serie interviews met zakenvrouwen van het eerste uur. En met wie zouden wij deze serie niet...

Esther van Zijtveld - Van Zijtveld Accountants
05dec

Esther van Zijtveld - Van Zijtveld Accountants

10 JAAR VROUWEN IN BUSINESS Deel 7 uit onze serie interviews met zakenvrouwen van het eerste uur. Deze week: Esther van Zijtveld van Van...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen