Zakenvrouwen Uitgelicht

Categorieën

Karin van der Zwaard - Van der Zwaard Optiek

  • Vereniging
  • 4 minuten (834 woorden)

10 JAAR VROUWEN IN BUSINESS

Deel 3 uit onze serie interviews met zakenvrouwen van het eerste uur. Deze week: Karin van der Zwaard van Van der Zwaard Optiek

In onze serie 'Vrouwen in Business' vragen wij de komende weken één van onze leden van het eerste uur naar haar visie en doel als ondernemer en hoe onze powervrouwen hun onderneming leiden en omgaan met steeds weer veranderende situaties. Van tegenslagen en veranderende (markt)omstandigheden tot uitzonderlijke beslissingsmomenten en successen.


Tien jaar geleden stond jij al als ondernemer in het blad ‘Zakenvrouwen De Ronde Venen’. Maar jouw bedrijf bestaat al veel langer. Kun je iets meer over jou en jouw onderneming vertellen?

Mijn onderneming bestaat al sinds mei 1984! Toen begon mijn man een speciaalzaak op het gebied van oogzorg en optiek voor dames, heren én kinderen. Op dat moment was ik nog werkzaam bij de ING op het hoofdkantoor. Maar nadat ik in de weekenden al vaak in de winkel had meegewerkt en op een gegeven moment zelfs halve dagen in de zaak werkte, maakte ik in 1990 de switch. Samen met mijn man werd ik eigenaar van Van der Zwaard Optiek en hiermee werd ik ondernemer!

Onze optiek winkel staat in het centrum van Mijdrecht op een geweldige zichtlocatie. Je kunt bij ons terecht voor professionele oogzorg door goed opgeleide en gediplomeerde opticiens en contactlensspecialisten. Maar je vindt bij ons ook een breed assortiment monturen, zonnebrillen, accessoires en oogproducten.

In de afgelopen 10 jaar is er bij jullie wel het één en ander zijn veranderd. Zo hebben jullie besloten de zaak over te dragen aan een andere eigenaar. Kun je daar meer over vertellen?

In januari 2023 zijn wij gaan samenwerken met de EyeCare groep, een groep van zelfstandige opticiens in Nederland en binnenkort ook België. De mogelijkheid tot samenwerking kwam op ons pad en bleek de beste optie voor de toekomst te zijn; zowel voor ons bedrijf als voor ons privé. Want als wij over een aantal jaren met pensioen gaan, gaat de zaak gewoon door met dezelfde waarde en normen. En nu al hoeven wij zelf minder te regelen. Wij zijn nog steeds de bedrijfsleiders en zorgen voor de dagelijkse gang van zaken. Maar we hoeven geen beleid meer te maken, want de Eyecare groep zorgt voor onze marketing en financiën. Natuurlijk gaf dit in het begin enkele aanloopprobleempjes, maar het loopt nu goed. En het voelt ook goed!

2013: 'Ik ben positief en sterk, daar hoef ik geen moeite voor te doen.'

2023: 'Als mens en ondernemer ben ik niet veranderd, alleen ouder en wijzer geworden.'

Wellicht leuk om jouw artikel van 10 jaar geleden terug te lezen. Is jouw ‘visie’ op ondernemerschap in de loop van de tijd veranderd?

Zeker niet! Mensen moeten geholpen worden zoals je zelf geholpen zou willen worden. Het sociale aspect is namelijk heel belangrijk in onze branche. Mensen moeten een goed gevoel hebben bij een aankoop en de prijs is niet het belangrijkste. Service en aandacht wel!

Wat heeft 10 jaar lidmaatschap van ‘Zakenvrouwen de Ronde Venen’ voor jou als ondernemer of als mens bijgedragen?

Ik heb hele leuke contacten kunnen leggen met andere ondernemende vrouwen. En kunnen overleggen over zaken die ons allemaal aangaan, zonder het gevoel te hebben dat het ongemakkelijk is. Het is ook heel leerzaam om te zien hoe andere bedrijven werken.

Jij hebt bewezen een echte ondernemer te zijn. Komt dat dan óók omdat jij zakenvrouw bent?

Misschien. Vrouwen werken toch meer uit intuïtie heb ik het idee; iets moet goed voelen voor je eraan begint. En ik ben heel erg van de details, terwijl mijn man meer van de grote lijnen is. Samen werkt dit heel goed.

Omschrijf één tegenslag in de afgelopen jaren en of en hoe je die hebt overwonnen: 

De corona-tijd is voor iedereen een vervelende tijd geweest, maar gelukkig zijn we daar goed doorheen gekomen. De steun die wij van de overheid ontvangen hebben was niet zo groot en konden we ook weer snel terugbetalen. Gelukkig mochten wij in die tijd open blijven, omdat wij een 'essentieel' bedrijf waren.

Waar ben je het meest trots op?

Volgend jaar in mei vieren wij ons 40 jarig bestaan. En dat is toch een mooi moment! Uiteraard gaan wij daar de nodige aandacht aan geven. In de media, maar zeker ook naar onze klanten toe.

Hoe zie jij de toekomst van jouw bedrijf, ook als jullie over een aantal jaren met pensioen gaan?

Ons bedrijf zal blijven groeien, maar wel op dezelfde locatie. Want wij zitten op een heel mooi punt in het dorp en daar zal geen verandering in komen. En tja, als wij het dan écht rustiger aan gaan doen...., ik hoop én verwacht dat Van der Zwaard Optiek een begrip in het dorp blijft. En dat mensen daar graag naar binnen gaan voor optimale oogzorg, persoonlijke aandacht, de beste service en de mooiste monturen, zonnebrillen en oogaccessoires.


Karin van der Zwaard

Van der Zwaard Optiek

Adres: Raadhuisplein 2 - Mijdrecht

Website: www.zwaardoptiek.nl

Karin van der Zwaard - Van der Zwaard Optiek

Karin van der Zwaard - Van der Zwaard Optiek Mijdrecht


Yvonne de Haan - BB Accountancy
17nov

Yvonne de Haan - BB Accountancy

10 JAAR VROUWEN IN BUSINESS Deel 4 uit onze serie interviews met zakenvrouwen van het eerste uur. Deze week: Yvonne de Haan. In onze...

Gerry Bras - Brabebo
03nov

Gerry Bras - Brabebo

10 JAAR VROUWEN IN BUSINESS Deel 2 uit onze serie interviews met zakenvrouwen van het eerste uur. Deze week mede-oprichter én bestuurder...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen